Skip to main content

Wereldwijd grondstoffentekort zet door

Tekort kunststofleidingen dreigt

Wereldwijd grondstoffentekort zet door

TOENAME WERELDWIJDE GRONDSTOFFENTEKORT

Al eerder werd gemeld dat het grondstoffentekort in de kunststof- en rubberindustrie verder voortzette. Als reactie daarop riep de NRK haar leden op om waar dat kan over te gaan tot de inzet van recyclaat voor producten. Recyclaat is in toenemende mate een alternatief voor de inzet van virgin kunststoffen.

Nu benoemen verschillende partijen in de industrie dat het wereldwijde grondstoffentekort steeds groter wordt. De prijzen werden eerder al door een tekort opgedreven, maar nu volgen ook productie stops. De voorraden bij leveranciers raken op, waardoor de gehele keten steeds meer komt stil te liggen. Als voorbeeld, een van de leden van Bureau Leiding kan als gevolg van het grondstoffentekort tien tot twintig procent minder produceren. Het gaat hierom PP, PE en PVC leidingen.


“Aannemers ontvangen nu steeds vaker een afwijzing voor een offerte”

GEVOLGEN GRONDSTOFFENTEKORT VOELBAAR IN DE HELE KETEN

Aannemers ontvangen nu steeds vaker een afwijzing voor een offerte. De fabrikanten kunnen namelijk geen leveringsgaranties meer afgeven. Ook lopende projecten komen in gevaar door het tekort aan producten in de keten. Infrabouwers moeten noodgedwongen op zoek naar duurdere alternatieven. In Duitsland zijn sommige fabrieken al volledig dicht gegaan door het grondstoffentekort. De verwachting is niet dat het grondstoffentekort doorzet in een algehele leveringsstop in Nederland, maar dat er problemen zijn wordt bevestigd. De beperkte beschikbaarheid van grondstoffen is een limiterende factor voor de productievolumes. Fabrikanten moeten nu prioriteiten stellen aan hun leveringen en verkiezen trouwe klanten boven nieuwe aanvragen. 

PROBLEEM VAN GRONDSTOFFEN TE KORT NOG NIET VOORBIJ

Het is nog niet duidelijk tot wanneer het grondstoffentekort aanhoudt. Er wordt gevreesd dat deze situatie nog tot en met de herfst van dit jaar aanhoudt. Door de aantrekkende economie in China, en dus minder export naar Nederland, de distributieproblemen en verminderde productie is de situatie op de wereldmarkt nog niet voorbij. Grondstoffen vanuit andere landen importeren is dus ook niet een directe oplossing. Daarnaast zijn de prijzen in Amerika en Azië ook veel hoger, waardoor het lucratief is dat nog veel grondstoffen vanuit Europa daarheen worden geëxporteerd.


Referentie: BureauLeiding.nl